Chocolademousse

Ingrediënten

50 g suiker

200 g chocolade min.50% cacao in stukken gesneden

100 g slagoom 30% vet

4 eieren eiwit en dooier gescheiden

1 snuifje zout

 

Bereiding

  1. Doe de suiker in de mengbeker maal 10 sec / snelheid 10. Schraap met de spatel de resten los van de zijkant van de mengbeker.

  2. Voeg de pure chocolade  en room toe en smelt 4 min / 50° C / snel / 2.

  3. Voeg de dooiers toe aan de mengbeker en meng 15 sec / snelheid 4.

  4. Doe het mengsel over in een schaal en zet deze opzij.

  5. Maak de mengbeker  goed schoon en droog deze goed af (of gebruik een tweede beker).

  6. Zet de vlinder op het mes, doe de eiwitten en een snuifje zout in de mengbeker en klop op 3  min / snelheid 3,5 of totdat het geheel stijf is.

  7. Spatel het opgeklopt eiwit onder de gesmolten chocolademassa. Giet de inhoud in 6 losse dessertschaaltjes en zet voor minstens 3 uur in de koelkast alvorens te serveren.

Variaties

  • Gebruik voor een donkerdere mousse chocolade met 70% cacao.

  • Voeg 2-3 tl likeur met sinaasappelsmaak of rum toe bij stap 3

  • Schep bij stap 4 fijn geraspte sinaalappelschil of chocoladechips door het mengsel nadat u de eiwitten door het mengsel geroerd hebt

  • Gebruik voor een lichtere versie maar 2 dooiers en 4 tot 6 eiwitten en vervang de room door melk.

 

Voor deze bereiding raad ik jullie aan om een tweede beker te gebruiken, werkt een stuk handiger. Je kan ook het eiwit opkloppen met een mixer om tijd te sparen.

Bron: Het basis kookboek Thermomix

Notentaart met peer

Deze taart bevat geen gluten en geen lactose

 

Ingrediënten

75 gr. Gepelde hazelnoten

75 gr. amandelen

1 koffielepel kaneelpoeder

1 Peer

125 gr. Ahornsiroop

2 eigelen

4 eiwitten

 

 

Bereiding

Verwarm de oven op 160°

Doe de hazelnoten in de beker en hak 10 sec/ snelheid 10.

Toast het hazelnotenpoeder in een droge koekenpan tot lichtbruinn(best continuroeren eenmaal de pan warm is zodat het niet verbrandt) Laat afkoelen.

Schil de peer, snij in schijfjes en meng met een beetje van de Ahornsiroop en veel kaneel. Leg op de bodem van een taart/ cakevorm.

Doe de amandelen in de mengbeker 10 sec/ snelheid 10.

Voeg het hazelnotenpoeder, ahornsiroop  en eigelen toe: 5 sec. / snelheid 4

Reinig en droog de beker mes, deksel goed af, of gebruik een andere beker.

Plaats de vlinder op het mes. Doe de eiwitten en een snuifje zout in de beker en klop 3 min/ snelheid 4.

Meng het opgeklopt eiwit voorzichtig met een spatel onder het mengsel.

Giet het mengsel op de peren en bak ongeveer 40 minuten gaar in de  voorverwarmde oven.

Ontvorm de taart en laat afkoelen op een rooster.

Deze taart bevat geen gluten en geen lactose

 

Bron: snel gemakkelijk lekker V  p. 61 recepten voor de thermomix van Véronique Ameye