Curry met quinoa, kikkererwten, zoete aardappel en spinazie

Ingrediënten (4 personen)
150 gram quinoa  -  300 gr. water
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 rood pepertje
4 tl kurkuma
2 tl curry
2 tl cayennepeper
2 kl. zelfgemaakte groentenbouillon
1 blik kikkererwten (400 gram)
1 blik kokosmelk (400 gram)
1 blik tomatenblokjes
1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
150 gram spinazie
2 zoete aardappels
olijfolie
Peper en zout
Verse kruiden (koriander of peterselie)

Voor een minder pittige curry gebruik 1tl. curry en 1tl. cayennepeper)

Bereiding
Spoel de quinoa en kook deze 12 à 15 min./ 100° C. zet opzij.
Je kan de quinoa ook gewoon op het vuur koken dan is de curry vlugger klaar.
Ik gebruik steeds de helft witte en de helft rode quinoa en kook de quinoa 12 min. in de thermomix. (het beetje vocht dat soms nog overblijft wordt volledig opgenomen door de quinoa terwijl hij opzij staat)
Snij de ui in 4 en doe deze samen met de look en het pepertje in de mengbeker hak 5 sec./ snelheid 5, spatel naar beneden, voeg de kruiden en de olie toe en sauteer 4 min./ 100° C/ snelheid 1 zodat de smaken goed vrij komen.
Voeg vervolgens de kokosmelk, tomatenblokjes en tomatenpuree toe.
Snijd de zoete aardappel in stukken en voeg deze ook toe 15 min./ 100° C/ snelheid 1.
Voeg na het kwartier de kikkerwetten toe 10 minuten / 100° C/ snelheid 1.
Voeg als laatste de spinazie en quinoa toe en laat nog 5 min./ 100° C/ snelheid 1 zonder maatbekertje in het deksel.
Breng op smaak met peper en zout en garneer met verse koriander of peterselie.

oorspronkelijk recept:  feelgoodbyfood

Risotto met gerookte zalm en prei

Ingrediënten (2 à 3 pers.)

1 mooie sjalot

40 g olijfolie

200 gr.  risottorijst

150 gr. gerookte zalm

1 wit van prei

600 g water op kamertemperatuur

1 bouillonblokje

peper en zout

geraspte Parmezaanse kaas (40 à 50gr.)

verse kruiden naar smaak (bieslook, dille, peterselie, … )

 

Bereiding

Maak de prei schoon en snijd deze in ringen. Zet opzij

Snijd de gerookte zalm in stukjes. Zet opzij

Doe de parmezaanse kaas in de mengbeker en hak 10 sec./ snelheid 10. Zet opzij

Pel de sjalot en doe deze in de mengbeker en hak  5 sec. / snelheid. 5. Spatel naar beneden.

Voeg de olijfolie toe  3 min / 100 ° / snelheid 1.

Voeg de rijst toe 5 min / 100 ° / snelheid 1.

Doe de prei, de bouillon en het water in de mengbeker: 20 minuten / 100 ° / tegengestelde richting / snelheid lepeltje zonder maatbeker

Voeg 2/3de van de zalm en de gemalen parmezaanse kaas toe, proef en kruid met peper naar smaak.

Meng 1 min / 100°C /tegengestelde richting / snelheid 1 zonder maatbeker.

Meng manueel verder met een spatel en verdeel de gemengde risotto over de borden.
Werk de borden af met de overige zalm en eventueel wat verse kruiden (bieslook, dille, peterselie, … ) en serveer meteen.

Shakshuka

Ingrediënten

1 grote ui (in vier gesneden)

3 teentjes knoflook

1 rode peper met een beetje zaadjes

1 grote rode en 1 grote gele paprika in repen gesneden

500 gr. verse tomaten of 400gr. tomatenblokjes uit blik

30 gr. tomatenpuree 

6 grote takjes verse peterselie (alleen de blaadjes)

6 grote takjes koriander plus extra om te garneren (alleen de blaadjes)

120 gr. fetakaas

2 eieren per persoon

Groenten bouillon (2 opgehoopte kl. Zelfgemaakte bouillon of 1 bouillonblokje)

2 tl. Rietsuiker

2 laurierblaadjes

1 tl. paprika

1 tl. Kurkuma

½ tl. Komijnpoeder

½ tl. korianderpoeder

30 gr olijfolie

eventueel zout en peper naar smaak

 

Bereiding

Doe de peterselie en de koriander apart in de mengbeker en hak telkens 5 sec/ snelheid 5 doe in een potjes en zet op zij.

Doe de ui, knoflook en rode peper in de mengbeker hak 5 sec. / snelheid 5

Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en sauteer 5 min./ 100°/snelheid 1

Voeg de tomaten toe (indien verse hak 5 sec./ snelheid)

Voeg de kruiden toe en meng 3 sec./ snelheid 4

Doe paprikareepjes, de bouillon en de tomatenpuree in de mengbeker en kook 15 min./ 100°/ snelheid 1 tegengestelde richting.

Voeg de peterselie en de koriander toe en kook nog 5 min./ 100°/ snelheid 1 tegengestelde richting.

Giet de saus over in een grote pan of lage kookpot,  doe de eieren voorzichtig in de saus, bestrooi ze met peper en zout en zet op een zacht vuurtje.

Dek af en laat de eieren 10 minuten stollen haal de laatste 4 minuten het deksel weg en verkruimel de fetakaas over de saus. en zet het vuur iets hoger.

 

Serveren met brood dat je in de saus kan doppen

Gestoomde kipfilet in een jasje van gerookt spek met gestoomde groenten en rijst

 

Ingrediënten (4 pers.)

16 sneetjes zeer fijn gesneden gerookt spek

8 kipfilethaasjes

kruidenkaas (Philadelphia)

extra kruiden (bieslook, peterselie)

zwarte peper

1 ui,

2 knoflookteentjes,

4 wortelen,

groenten naar keuze: paprika’s (rood, geel), kleine courgettes, Broccoli, 

150 gr. rijst

30 gr. olijfolie,

1 eetlepel curry poeder,

200 gr. room of soyaroom

zout en peper

 

Bereiding

Leg vier sneetjes spek dakpansgewijs naast elkaar. Schik hierop een kipfiletje en bestrijk met een kruidenkaas. Werk af met de extra kruiden en dek af met een tweede filetje. Kruid af met zwarte peper. vouw het spek aan één zijde over de kipfilets en rol stevig op.

Doe hetzelfde met de overige kipfilets. Zet koel.

Doe 2 wortelen, look en ui in de mengbeker en hak 5 sec./ snel 5. Voeg er de 30 gr. olijfolie, zout en peper toe 3 min / 100° C. / snelheid/ 1

Voeg 500 gr. water toe , spoel de rijst, doe deze in het kookmandje en plaats dit in de mengbeker.

Snij de groenten  en doe deze in de bovenste varoma schaal, bestrooi met peper, zout en curry.

Zet de varoma schaal op de beker 30 min./ varoma/ snel 2. Stop halverwege om de rijst door te roeren en de kipfilets te draaien.

Bij het eindsignaal de rijst in een schotel gieten, met daarop de groenten en de kipfilets.

Doe 200 gr. room in de mengbeker samen met 1 (grote) lepel curry en mix 1 min/ snel 9.

Serveer alles samen.