Bounty ijspralines

Ingrediënten

80 gram kokosrasp

40  gr.dadels, ontpit

10 gr. Agavesiroop

een scheutje (plantaardige) melk

100 gram pure chocolade

 

Bereiding

Doe de dadels in de mengbeker hak 8 sec./ snelheid 10, spatel naar beneden.

Laat de Thermomix draaien op snelheid 3 en voeg plantaardige melk tot je een smeuïg mengsel bekomt..

Voeg de kokosrasp en de agavesiroop toe en meng 20 sec./ snelheid 3

Het mengsel is goed als het kleverig genoeg is en niet uit elkaar valt als je het samendrukt tussen je vinfers.

Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolf en doe een druppel chocolade in de ijsblokjesvorm (ik gebruik deze van Tupperware), laat eventjes opstijven.

Vul elk vakje voor de helft met het kokosmengsel.

Breng een laagje chocolade aan op het kokosmengsel en vul verder aan met het kokosmengsel.

Laat een 3-tal uren opstijven in de diepvries.

Haal de pralines uit  de ijsblokjesvorm en breng eventueel nog een laagje chocolade door de onderkant van de praline in gesmolten chocolade te doppen. Leg de pralines omgekeerd terug in de ijsblokjesvorm en zet in de diepvries.

Als ze goed bevroren zijn doe je de pralines over in een afgesloten diepvriesdoosje, zo heb je altijd iets lekker voor bij de koffie

 

Bevroren zijn ze het lekkerst!

Gezonde koekjes

Ingrediënten

2 bananen,

1 appel  (ananas, mango,)

250 gr. gedroogde vruchten naar keuze cranberry, abrikozen, vijgen, Inca bes, rozijnen, pruimen, ….

150 gr. havermout,

100 gr. volkorenbloem,

2 eetlepels agave siroop

2 eetlepels olijfolie,

naar keuze 50 gr. zaden of pitten

 

 

Bereiding

Mix de bananen, appel samen met het gedroogde fruit 5 sec./ snel 5.

Voeg de havermout, volkorenbloem, agave siroop en olijfolie toe 5 sec./ snel 5.

Leg met een lepel deeg op een bakplaat (vorm naar keuze)

Laat 20 min bakken in een oven van 180°.

Pasteis de nata

Ingrediënten

Bladerdeeg

250 gr melk

250 gr room

175g suiker

50g bloem

5 eidooiers

schil van 1 onbespoten citroen

1 kaneelstokje

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ° .

Doe alle ingrediënten, behalve citroenschil en kaneelstokje in de mengbeker 10sec / snelheid 4.

Plaats de vlinder,  voeg de kaneel en  citroenschil toe 18min / 90 ° / snelheid 1,5

Boter ondertussen de vormpjes in en doe het bladerdeeg in de vormen

Verwijder de citroenschil en het kaneelstokje uit de mengbeker en vul de vompjes  met het mengsel tot +/- 1 cm van de rand .

Met behulp van een borstel, smeer je de rand van het deeg in met de eidooier

Bak 15 minuten .

Chocoladebolletjes

Ingrediënten

 

500 gr meel (meergranen kan ook)
40 gr. verse gist of 2 zakje gedroogde gist  

40 gr. suiker

100 gr  boter

3 eieren (medium)

125 gr lauwe melk

250 gr. chocolade (callets van Callebout)

 

(*) het hangt van de opnamecapaciteit van het meel af hoeveel vocht toegevoegd kan worden, volkoren meel bijvoorbeeld kan meer vocht opnemen

 

 

Bereiding

Doe de bloem, de suiker, de gist, de boter en de melk in de mengbeker.

Kneed de ingrediënten tot een stevig deeg gedurende  4 min. /  kneedfunctie

Doe de chocolade bij het deeg en laat nog 1 min. / kneden

Haal het deeg uit de mengbeker, bol op en laat ongeveer 30 min. rijzen onder een handdoek.

Het deeg verdelen in porties van 80 gr. en opbollen tussen (duim en pink)

Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met een siliconen bakmatje of bakpapier.

Laat de bolletjes 40 minuten rijzen onder een handdoek op een warme plaats tot hun  volume groter geworden is.

Verwarm de oven op 220°C.

De bolletjes instrijken met gekluts ei en dit na vijf minuten herhalen

Bakken gedurende 15 - 20 min. in de voorverwarmde oven.

Wortel-dadelballetjes

Ingrediënten

180 gr dadels (ontpit )

100 gr wortel –

50 gr amandelmeel

8 el kokosrasp 

chiazaad.

 

Bereiding

Doe de dadels en de wortel in de Thermomix en maal / 4 x turbo. Mix tot het een massa is geworden.

Voeg het amandelmeel en 4 el kokosrasp toe: 5 sec. / snel 3. Het moet kleven als je een plukje eruit pakt en samenknijpt.

Rol er balletjes van en rol de balletjes door het chiazaad of door de kokosrasp.

Broodjes met een amandeltoets

Ingrediënten

500 gram bloem

1tl. zout

40 gram suiker

1 geraspte citroenschil

150 gr. melk

42 gr. verse gist

125 gr. boter

2 eierdooiers

150 gram amandelspijs (marsepein)

 

Bereiding

Verwarm de melk lauwwarm en los de gist er in op.

Doe alle ingrediënten in de mengbeker. Eerst het zout, dan de bloem, de suiker, de melk met de gist, de geraspte citroenschil, de amandelspijs en de boter.

Kneed tot een deeg gedurende 5 min./ kneedstand.

Haal het deeg uit de mengbeker, en laat het 45 min. rijzen onder een handdoek tot het deeg in volume verdubbeld is.

Kneed het deeg nog eventjes met de hand en verdeel het deeg in bolletjes van +/- 75 gr. bol deze op en leg ze op een bakplaat bekleed met een siliconen bakmatje of bakpapier.

Laat de bolletjes 40 minuten rijzen onder een handdoek op een warme plaats tot hun volume verdubbeld is.

Verwarm de oven op 220°C.

De bolletjes instrijken met gekluts ei en dit na vijf minuten herhalen en de bolletjes eventueel bestrooien met geschaafde amandelen.

Bak gedurende 15 -20 min. min. in de voorverwarmde oven, na 10 minuten verlaag ik de temperatuur tot 185°.

Bokkenpootjes

Ingrediënten

80 gram amandelmeel

3 eiwitten (90 gram)

60 gram fijne suiker

30 gram poedersuiker

18 gram (glutenvrij) bloem

wat amandelschaafsel

100 gram pure chocolade

 

Botercrème

50 gram roomboter op kamertemperatuur

50 gram poedersuiker

1 eetlepel oploskoffie opgelost in 1 eetlepel heet water

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Zorg ervoor dat de mengbeker volledig vetvrij is.

Zet de vlinder op het mes en klop de eiwitten  3 à 4  min./snelheid 4 en voeg geleidelijk aan de suiker toe door de opening in het deksel, terwijl de Thermomix blijft draaien.

Doe het opgeklopte eiwit in een kom en spatel de poedersuiker, bloem en amandelmeel er voorzichtig onder.

Doe het beslag in een spuitzak met een vrij grote spuitmond en spuit streepjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de 'streepjes' met amandelschaafsel . Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten af.

 

Reinig de mengbeker en maak terwijl de koekjes bakken de botercrème.

Doe de boter, de poedersuiker en de oploskoffie in de mengbeker en meng 15 sec./ snel 4.

 

Als de koekjes gebakken zijn, deze even laten afkoelen en op de helft van de koekjes botercrème  smeren en deze daarna bedekken met een koekje zonder botercrème.

 

Maak de mengbeker nogmaals proper en hak de chocolade 4 sec./snelheid 7.

Daarna de chocolade  smelten 1 min./  50 °/ snelheid 2.

Doe de chocola over in een klein potje en dip de uiteinden van de koekjes in de chocolade

 

Laat de chocolade even drogen.

Rotsjes met appel, amandelmeel en havermout

Ingrediënten ( +/- 25 à 30 koekjes)

3 medjoul dadels

1 appel (+/- 200 gr.)

½ banaan

100 gr. gepelde amandelen

120 gr. havermout

65 gr. yoghurt (zelfgemaakt)

20 gr. gemalen kokos

1 el kokosolie

2 el. citroensap

een beetjes zeste van een onbespoten citroen

1 el bakpoeder

een snuifje zout

halve amandelen voor de afwerking

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Laat de dadels een 5-tal minuutjes weken in lauw water.

Doe de amandelen in de mengbeker en hak 7 sec./ snelheid 10, doe het amandelmeel over in een potje en zet opzij.

Verwijder het klokhuis uit de appel en snij de ongeschilde appel in 4. Doe de appel samen met de dadels en de banaan in de mengbeker, hak 5 sec./ snelheid 5, spatel naar beneden.

Voeg de havermout, het amandelmeel, de gemalen kokos , de yoghurt, de kokosolie en het bakpoeder bij het mengsel en meng 15 sec./ snelheid 4,  

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hierop met een lepel hoopjes van het mengsel, en duw in elk hoopje een halve amandel

Bak de koekjes 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven.

TiP

Voor glutenvrije koekjes, gebruik glutenvrij bakpoeder en glutenvrije havermout

Steenhouwersvest 31

2000 Antwerpen

0486 24 64 10

 

VOLG ONS OP FACEBOOK

  • Facebook Social Icon

Thermomix is een gedeponeerd handelsmerk van Vorwerk. Deze site wordt niet door Vorwerk ondersteund, toegestaan of gepromoot. 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now