Ingrediënten

100 g rauwe of gerookte zalm

1 dikke venkel of 2 kleine stukjes

1 wit van prei

1 aardappel (facultatief)

1 ui

2 dl room

4 sneetjes pancetta (Italiaans spek)

1 l water

groentebouillon

Dille

Venkelzaadjes

Boter

Bereiding

Leg de pancetta tussen boterpapier en 2 bakplaten. Bak de sneetjes gedurende 30 minuten op 160° krokant. Dit kan je op voorhand doen.

Snij de aardappel en groenten in stukken, doe alles in de mengbeker en hak 5 sec / snelheid 5

Spatel naar beneden voeg de boter toe en stoof aan 5 min / 100° / snelheid 1

Bevochtig de groenten met het water, voeg de groentebouillon toe 15 min / 100° / snelheid 1

Voeg de room toe en mix 1 min. / snelheid 10.

Snij de zalm in stukjes en schik deze in diepe borden, strooi de venkelzaadjes erover en overgiet met de soep.

Werk af met de pancettaplakjes en flink wat dille.

 

Tips

Door de pancetta tussen 2 bakplaten te leggen, voorkom je dat de sneetjes opkrullen.

Je kan de pancetta ook droog bakken in de pan, maar in de oven wordt hij krokanter.

Als je geen pancetta vindt, kan je dit ook gemakkelijk vervangen door coppa, spekreepjes of gedroogde ham. Coppa is gedroogde varkensnek, pancetta komt van de buik.

Deze soep is ook zeer lekker met reepjes gerookte zalm of blokjes kabeljauw. De kabeljauw moet je wel een beetje dunner snijden.

Leg de zalm rauw in het bord en giet de warme soep erover. Tegen de tijd dat het bord op tafel staat, is de vis gaar. Leg hem zeker niet mee in de kookpot, want dan moet je hem eruit scheppen en valt hij uiteen. Je kan ook afwerken met garnaaltjes. Laat deze zeker niet meekoken, want dan worden ze rubberachtig.

 

 

Bron: recept van Piet Huysentruyt in de Dag Allemaal van 17.07.2012

Venkelsoep met zalm en pancetta
Thaïse kippenroomsoep met oesterzwammen 

Ingrediënten

800 gr. Kokosmelk

200 gr. water

40 gr. Galanga in dunne plakjes gesneden. Hoe fijner hoe meer smaak !

50 gr. Citroengras in stukken van enkele centimeters lang

6 kaffirlimoenblaadjes scheur het groen langs de centrale nerf af, dan verspreiden de blaadjes hun aroma het best doorheen de soep.

1 blokje kippenbouillon of een koffielepel zelfgemaakte kippenbouillon

1 eetlepel kokosbloesemsuiker

2 eetlepels vissaus

60 gr. Sjalot

300 gr . kipfilet

150 gr. oesterzwammen

1 eetlepel limoensap

Koriander fijngehakt om te versieren

Een beetje chili olie voor het zicht

Bereiding

Doe de sjalot, in de beker en hak 3 sec / snelheid 6

Spatel naar beneden, voeg olijfolie toe en sauteer 3 min / 100° C / snelheid 1

Kokosmelk samen met de galanga, citroengras en keffirlimoenblaadjes in de beker doen. (deze mogen heel de tijd meekoken) 

10 min./ 98° / snelheid 1 tegengestelde richting

Als de kokosmelk kookt kippenbouillon, palmsuiker en vissaus toevoegen 5 min./ 98°/ snelheid 1

Nu de champignons en de kip toevoegen 2 min./ 98° / snelheid 1 tegengestelde richting

Als alles goed op smaak is  7 min. /98° / snelheid 1 tegengestelde richting

De koriander toevoegen en dan pas het limoensap, nog eens goed doorroeren 10 sec/ snelheid 2

Een tafelafvalbakje is geen overbodige luxe. Het citroengras, de galanga en de kefirlimoenblaadjes worden niet opgegeten.

Steenhouwersvest 31

2000 Antwerpen

0486 24 64 10

 

VOLG ONS OP FACEBOOK

  • Facebook Social Icon

Thermomix is een gedeponeerd handelsmerk van Vorwerk. Deze site wordt niet door Vorwerk ondersteund, toegestaan of gepromoot. 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now