Viskoekjes Thaise stijl

Ingrediënten

Olie voor het invetten

2-4 kaffirlimoenblaadjes

100 gr. verse sperziebonen, gepunt

2 lente uitjes of sjalotten (ca. 40 gr.) in stukjes gesneden

600 gr. witvisfilet (kabeljouw,snapper, wijting, baars,…) in stukjes gesneden (3-4)

30-50 gr. Thaise rode currypasta

60 gr. kokosroom of kokosroompoeder verdund in 30 gr. warm water

1 eiwit

½-1 tl zout

1000 gr. water

1 lange verse chilipeper in dunne plakjes om te garneren

Koriander om te garneren

Bereiding

Vet de Varomaschaal en -tray licht in en zet apart. Doe de kaffirlimoenblaadjes in de mengbeker en hak 10 sec./ snelheid 10.

Schraap met een spatel de resten los van de zijkant van de mengbeker.

Voeg sperziebonen en lente uitjes toe en hak 6-8 sec./ snelheid 5.

Doe de witvisfilet, Thaise rode currypasta, kokosroom, eiwit en zout in de mengbeker en hak Turbo/ 1 sec/ 3 maal, of totdat het mengsel goed gemengd is maar niet gepureerd.

Rol het mengsel in balletjes van gelijke grootte (elk ca. 1 opgehoopte el.) en plet vervolgens elk balletje  om viskoekjes te vormen. Leg meerdere viskoekjes in de klaargezette Varomaschaal en –tray. Zorg er hierbij voor dat de koekjes elkaar niet aanraken.

Doe het water in de mengbeker en zet de varoma erop.

Stoom 16 min./ Varoma/ snelheid 2. Schep over op een bord en houd warm.

Leg de resterende viskoekjes in de Varomaschaal en –tray, plaats de Varoma en stoom 10/ min./ Varoma/ snelheid 2.

serveer ze warm, gegarneerd met koriander en de chilipeper.

 

Tips

Serveer de viskoekjes met zoetzure chilidipsaus.

Bak de viskoekjes en bestrooi ze met verse korianderblaadjes, gehakte bieslook of de groene delen van de lente uitjes, in dunne ringetjes gesneden.

Rijst kan eventueel tegelijkertijd met de viskoekjes gestoomd worden in de stoommand.

Voeg 3 extra kaffirlimoenblaadjes toe aan het water voor extra smaak, of stoom Aziatische groenten naar keuze met de viskoekjes in de Varoma.

 

Variatie

Vervang de kaffirlimoenblaadjes door geraspte limoenschil (1-2 tl.), verse korianderblaadjes (5-6) takjes, alleen de blaadjes of verse gember in plakjes (1-2 cm)

Bron: Het Basis Kookboek  TM5 pag. 170